vissza a főoldalra

 

Haász Albert, a kereskedő

 
    Haász Albert 1943.-ban született, Budán. Az általános, majd középiskola /Táncsics Gimnázium/ elvégzése után - lévén, hogy jeles érettségije ellenére sem vették fel, kétszer egymás után, a Közgazdaság Tudomány Egyetemre - két évig a Kismotor-és Gépgyárban dolgozott. Egy évig segédmunkásként, majd diszpécsert csináltak belőle. (Egyébként itt jól érezte magát. Később gyakran mondta: jobban, mint az egyetemen!)

Mert harmadszorra csak bekerült, és azt közepes eredménnyel el is végezte.

    De mindössze fél évig - ennyi volt akkoriban a kötelező gyakorlati idő - volt állami foglalkoztatott, mert utána kilépett, és hivatásos előadóművészként szerepelt 1967. és 1976. között. ( bővebben: Haász Albert és a zene)

      Eközben azonban besegített apja fodrászcikk kereskedésében, így amikor 1976-ban válaszút elé került: a színpad, vagy a kereskedés – nem teljesen ismeretlen területen kellett a kezdeti lépéseket megtennie. Mert - nehéz szívvel ugyan ! - az utóbbi mellett döntött.

       Bár ezen tevékenységet sohasem tudta megszeretni, tartotta magát legfontosabb irányelvéhez: ha valaki valamit csinál, azt csinálja jól! Így a közel három évtized alatt az üzlet Budán széleskörű /de országosan is számottevő/ ismertségre és elismertségre tett szert. A rendszerváltás körüli időben a KISOSZ /Kiskereskedők  Országos Szövetsége/ budapesti tagozatának egyik szakosztályi - Iparcikk Szakosztály - elnökének is megválasztották. (Ez persze társadalmi pozíció volt.) Ebben a minőségében részt vett az alakuló pártok közgazdasági szakértőivel tartott különféle megbeszéléseken, egyeztető tárgyalásokon. Volt alkalma tehát személyesen is megtapasztalni, hogy érdekképviseleti szervüknek mennyire nincs semmiféle ráhatása, befolyásoló képessége a tagság helyzetét meghatározó döntésekre. (Szóval egy klasszikus gittegylet volt.) Arra pedig, hogy kéthavonta, elnökségi ülés címén összegyűljenek, három órán keresztül beszéljenek a problémákról - melyek egyrészről abszolút periférikusak,  másrészről pedig nagyon is fajsúlyosak, ezért tehát teljesen felesleges a témában beadványokat írni /persze azért mégis csak-csak megtörtént/, mert semmi eredménye nem lesz - elfogyasszanak fejenként két-három pogácsát meg két üdítőt, és azzal a meggyőződéssel távozzanak, hogy valami hasznosat csináltak - szóval neki erre sem ideje, sem kedve nincs. Csinálják ezt azok, akik nem szeretnek otthon lenni!

Mindezt - nagyjából így - megírta a szövetség elnökének, és mandátumának lejárta előtt leköszönt.

    2003. végén vonult nyugdíjba.( Már sok évvel ezelőtt is, arra a kérdésre, „mit szeretnél csinálni, ha ezt nem”? - a válasz az volt:„nyugdíjas szeretnék lenni, és semmit sem csinálni”. Hát ebből az első rész így már megvalósult.)

    Az üzletet immár a harmadik generáció, leánya, Haász Hajnalka vezeti (erről részletesebben: www.haasz.hu), aki 1997. óta dolgozik itt, és nemcsak a szakmai tudás és rátermettség tekintetében hiteles őrzője és ápolója a családi tradíciónak, hanem - apjával ellentétben - még szereti is azt, amit csinál. /legalább is, ami a szakmai részt illeti./  Nagyapja, a cég alapítója bizonyára büszke lenne reá.

vissza a főoldalra